Όλοι γνωρίζουμε μερικά από τα οφέλη των social media. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν: είτε την διατήρηση της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους, την ενημέρωση για τα τελευταία νέα ή λίγη ψυχαγωγία. Αυτοί είναι οι λόγοι που ξεκινήσαμε να τα χρησιμοποιούμε, αλλά όπως ανέφερα σε άλλη ανάρτηση, όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οφέλη σπάνια υπερτερούν του κόστους. Ο κύριος λόγος είναι επειδή τείνουμε να τα χρησιμοποιούμε λανθασμένα. Για να έχουμε τα πλεονεκτήματα που αναφέρονται παραπάνω, σπάνια χρειάζεται να αφιερώνουμε περισσότερα από 20 λεπτά την εβδομάδα σε αυτές τις πλατφόρμες. Μια ώρα, το πολύ, είναι συνήθως αρκετή.
Δεν μιλάω για άτομα που έχουν ευθύνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις περιγραφές των θέσεων εργασίας τους ή τις χρησιμοποιούν ως μορφή εισοδήματος. Για αυτούς τους ανθρώπους, τα οφέλη αυξάνονται δραματικά, ώστε να μπορούν να επωμιστούν καλύτερα μερικά από τα βάρη που συνοδεύουν. Μιλάω για τον γενικό χρήστη. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι αρχιτέκτονες αυτών των πλατφορμών να κάνετε είναι να το χρησιμοποιήσετε με σύνεση. Κερδίζουν τα χρήματά τους κάνοντας σας να ξοδεύετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να συλλέγουν ένα πιο εκτεταμένο και πιο ακριβές προφίλ μάρκετινγκ για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να επωφεληθούν από τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει πουλώντας τις σε διαφημιστές που αναζητούν άτομα σαν εσάς και πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να δείτε αυτές τις διαφημίσεις.
Για να σας κάνουν να περάσετε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούν πολλαπλές τακτικές για τις οποίες μίλησα σε αυτήν την ανάρτηση. Το μόνο που θέλω να κάνω τώρα είναι να επισημάνω ένα γρήγορο τεστ για να δω αν αντιμετωπίζετε παρέκκλιση αποστολής (mission drift) με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Mission drift είναι όταν ξεκινάς να πετύχεις ένα πράγμα αλλά ασυναίσθητα καταλήγεις να επιδιώκεις κάτι άλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι θετικό. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι επιβλαβές.
Εάν αρχίσατε να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους κύριους λόγους που αναφέρθηκαν ήδη, ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εντοπίσετε τη παρέκκλιση της αποστολής στη χρήση σας είναι να αναρωτηθείτε πόσο υποχρεωμένοι νιώθετε να ελέγχετε συνεχώς αυτούς τους ιστότοπους. Θυμηθείτε, αρχίσατε να τα χρησιμοποιείτε για να τα κάνετε να σας εξυπηρετήσουν, αλλά αν το αίσθημα της υποχρέωσης είναι ισχυρό, ίσως αρχίζετε να τα εξυπηρετείτε εσείς.
Εάν δεν είστε σίγουροι αν αισθάνεστε υποχρέωση προς στα social media, κάντε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας. Πώς θα σας φαινόταν αν απομακρυνόσασταν εντελώς από αυτές τις πλατφόρμες για δύο εβδομάδες; Για τους περισσότερους από εμάς, υπάρχει μια στιγμιαία εσωτερική αιχμή ανησυχίας. Πιστεύουμε ότι διακυβεύουμε πάρα πολλά για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Πώς θα ξέρω τι συμβαίνει; Τι θα γινόταν αν κάποιος σχολίαζε μια από τις παλιές μου αναρτήσεις και θα έδεινα ασχήμη εντύπωση αν δεν απαντούσα; Θα αρχίσουν να με ξεχνούν οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδρώ; Έχω εργαστεί σκληρά για να καλλιεργήσω αυτούς τους ακόλουθους. Θα τους έχανα; Όλες αυτές οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάτι ανθυγιεινό συμβαίνει.
Αυτά τα αισθήματα υποχρέωσης είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η πλειονότητα των ανθρώπων που περνούν μεγάλες περιόδους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλεύουν με περισσότερο άγχος και κατάθλιψη από εκείνους που δεν το κάνουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν έναν τρόπο να μας κάνουν να νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερα στο πιάτο μας από όσα έχουμε, και δεν μας δίνουν σχεδόν τίποτα σε αντάλλαγμα. Μπορεί επίσης να μας δώσουν μια ψευδή αίσθηση ολοκλήρωσης επειδή πιστεύουμε ότι με κάποιο τρόπο έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα είναι, τελικά, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα που θα διαρκέσει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μερικές από τις πιο ρηχές από όλες τις ρηχές εργασίες.
Εάν αισθάνεστε μια ισχυρή υποχρέωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να πάρετε μια εβδομάδα άδεια απο αυτά ώστε να δείτε πώς είναι η ζωή χωρίς να κάνετε πάντα check in. Υποθέτω ότι δεν θα σας λήψουν όσο νομίζετε. Πιθανότατα, θα βρείτε την εβδομάδα απουσία σας πιο ικανοποιητική από τις εβδομάδες που είστε ενεργοί στο διαδίκτυο. Εάν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν τρόποι να προσαρμόσετε τη χρήση σας στο μέλλον για να κερδίσετε τα οφέλη χωρίς να επιβαρυνθείτε με το τόσο υψηλό κόστος. Τελικά, δεν βλάπτει ποτέ να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις συνήθειές μας και να επαναξιολογήσουμε αυτό που κάνουμε, επειδή, όπως είπε κάποτε ο Σωκράτης, «Την ανεξερεύνητη ζωή δεν αξίζει να τη ζεις».
-D. Eaton
φωτο: pexels , cottonbro